Het positieve onderwijsverhaal van Esther

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Het positieve onderwijsverhaal van Esther

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Het positieve onderwijsverhaal van Esther

Onlangs deden wij een oproepje naar positieve onderwijsverhalen. De reactie van Esther sprong er direct uit en delen we graag met jou!

Wat een leuke oproep😊! Zeker toen ik de eerste zin las; Bij September geloven we in aandacht voor het individu en een positieve benadering. Dat is nou net waar al mijn mentorlessen, omgangskundelessen en zelfs (team)trainingen over gaan. Een inspirerende boodschap, met daaraan vast een innovatief project dat het onderwijs positief beïnvloedt, dat heb ik zeker! Na drie gewapende overvallen op mijn eigen tankstation, wilde ik deze overvallers niet ‘het podium’ geven, maar al die andere mensen, klanten die ik de afgelopen 20 jaar met zeer veel plezier en liefde had geholpen in en rondom ‘mijn eigen pompie’.

Met pijn in mijn hart nam ik afscheid van mijn tankstation, die ik met mijn ouders runde, omdat het gewoonweg niet meer ging. Ik schoolde mij om als omgangskunde docent en ging aan de slag met de moeilijkste doelgroep van Nederland. Ik solliciteerde op een VSO school in Alkmaar, ontwikkelde mijn eigen (omgangskunde)lessen wat voornamelijk ging over het welbevinden van de mens/leerling. Want ik geloofde er heilig in, na mijn negatieve ervaring, dat als je lekker in je vel zit, je nooit een overval zou hoeven plegen. Dit uitte zich na een aantal jaar in positief resultaat voor zowel de school, de jongeren en ook de ouders waardoor ik genomineerd werd voor ‘Leraar Van Het Jaar’. Uitrollen van deze welbevindingslessen over heel Nederland, dat was het advies van, toen nog, minister Slob. Ook minister Wiersma sloot zich hier later bij aan (zie foto). Want deze welbevindingslessen kunnen gemakkelijk gegeven worden in de mentoruren. Een uur waar verbinding centraal staat. Sterker nog, mijn lessen worden zelfs gegeven op PO scholen, op SO scholen, op VSO scholen, VO scholen en op MBO scholen en dat is niet eens zo gek want uiteindelijk kent gevoel geen niveau, leeftijd of IQ.

Omdat het zo’n groot succes werd voor ‘mijn’ jongeren en school, wilden andere scholen, teams en ouders hier meer van weten. Ik ging mijn welbevindingslessen bundelen in een agenda en later, nu, in verschillende superschooljaar magazines. Je kunt het zien als een inspiratiebundel met vrolijke kant en klare lessen voor docenten, mentoren en leerkrachten die wel willen, maar soms, door tijdsdruk, door de bomen het bos niet meer zien.

Daardoor zijn mijn zelfgemaakte welbevindingslessen, omgangskunde lessen,mentorlessen,empathielessen, levenskunde lessen op maat (Whats in the name) zonder enige voorbereiding te gebruiken. Het zijn kleurrijke lessen van hart tot hart en voor iedereen die wil dat onze jongeren weer in hun kracht komen te staan met een vleugje veerkracht en een stoot zelfvertrouwen. Zo geef ik tegenwoordig twee keer per week trainingen, workshops en masterclasses hierover omdat iedereen voelt: we moeten wat doen, maar hoe dan? Ik zeg altijd: het schoolsysteem verandert in grote lijnen op dit moment niet, dus maak zelf positieve veranderingen binnen het systeem; ‘Eerst het kind en dan de leerling’. Wedden dat je het weer naar je zin krijgt met lesgeven? Heb lef en doe waar je goed in bent: lesgeven. Je bent ooit begonnen met lesgeven omdat je jongeren iets wilde ‘meegeven’, toch?! We moeten niet naar elkaar kijken maar meer naar elkaar ómkijken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Afgelopen maand is er een boek van mij uitgekomen omdat hier zoveel vraag naar was. Ik kan hier nog uren over praten of schrijven maar hoe gaaf zou het zijn als ik, via jullie, de mensen in het onderwijs, al jullie lezers/lezeressen mag inspireren met mijn energie en ze weer hun plezier terugkrijgen waardoor zij ooit zijn gestart in het onderwijs. Elke docent of leerkracht die het onderwijs uitstapt is er één te veel.

Heb jij ook zo’n leuk, positief en/of innovatief onderwijsverhaal? Stuur dan een mail naar redactie@septemberonderwijs.nl We kijken uit naar jouw inspirerende bijdrage!

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

In 5 stappen naar Groeigeluk in het onderwijs

De vier basisprincipes voor groeigeluk

Hoe zorg je voor groeigeluk?

Ontdek jouw groeigeluk

Misschien vind je dit ook interessant?