Cees Brink over de cursus 21st Century Skills l September Blog

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Cees Brink over de cursus 21st Century Skills l September Blog

Interview met Cees Brink over de cursus 21st Century Skills

“Ik zit nu op de helft van de 8-daagse cursus 21st Century Skills en ben blij dat hij nog niet is afgelopen!” – Cees Brink, docent Frans, Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad.

Waarom heb jij voor de cursus 21st Century Skills gekozen?
“Omdat ik wil leren hoe ik mijn leerlingen het beste kan bereiken. Na 30 jaar lesgeven ontdek ik namelijk dat leerlingen veranderen. Ik ben geïntrigeerd door wat jongeren van nu nodig hebben en waarom alles opeens zo anders is. Waarom ontdek ik een kloof tussen mijn leerlingen en mij? Daarnaast heb ik concurrentie gekregen van het internet: alles is tegenwoordig online te vinden. Dat zette mij aan het denken. Ik was op zoek naar een bruggetje om de kloof die zich dreigt te ontwikkelen tussen de leerlingen en mij te overbruggen. Die brug vond ik door deel te nemen aan de 8-daagse cursus 21st Century Skills. Je kunt van alles doen met de stenen die op je pad liggen. Ik kies ervoor om bruggen te bouwen!”

Kun je wat vertellen over je onderwijservaring en waarom heb je voor dit beroep gekozen?
“Ik wilde les geven in een taal die mij aan het hart ligt: Frans. Ik wil jongeren wat meegeven in hun leven, zodat ze later beseffen dat ze iets aan mijn lessen gehad hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik de Franse taal niet alleen bijbreng, maar dat mijn leerlingen de taal ook echt leren. Zo wordt er gedurende mijn les alleen maar Frans gepraat en gebruik ik de AIM’ methode waarin ik woorden leer aan de hand van gebaren. Ik wil me inleven in jongeren en ze helpen op weg naar de volwassenheid. Dat is in feite wat me drijft.”

Cees voor de klas

Wat kan je vertellen over de trainster en de groep tijdens de cursus 21st century skills?
“Puck is inspirerend en flexibel, maar heeft ook haar eigen lijn uitgestippeld. Wat ze ons vertelt is ook waar we voor gekozen hebben. Ze laat de groep in de spiegel kijken en laat ons nadenken over waar we mee bezig zijn en of het beter kan. Ze laat je kritisch naar jezelf kijken en biedt een nieuwe horizon. De sfeer is heel goed en we leren als groep veel van elkaar. Hoe andere docenten situaties aanpakken en zien bijvoorbeeld.”

Wat is voor jou de eyeopener van deze cursus?
“Ik zal nooit vergeten hoe de trainster Puck de cursus startte met de vraag: bestaan wij over vijf jaar nog wel? We kijken ver vooruit naar de toekomst, maar misschien is die wel heel dichtbij. Door deze vraag werd ik genoodzaakt om kritisch naar mezelf te kijken en het laat zien dat we zuinig moeten zijn op wat we hebben en hoe we daarmee omgaan. Dat is wel echt een eyeopener voor mij.”

Kun je een voorbeeld noemen waarin je iets toepaste van de cursus?
“Als je wil dat leerlingen je stof beter opnemen moet je ze nieuwsgierig maken. Ik heb mijn leerlingen nieuwsgierig gemaakt door ze teksten te laten lezen waar spanning in zit. Er zaten cliffhangers in en dat maakte dat mijn leerlingen nieuwsgierig waren naar het vervolg van het verhaal. Ze wilden dolgraag weten hoe het afliep. Een spannend verhaal vertellen zoals de schoolmeesters dat vroeger deden werkt nog steeds.”

Wat is het grootste verschil met lesgeven voor en na de cursus?
“Vòòr de cursus wist ik niet goed hoe ik de brug tussen mijn leerlingen en mij moest bouwen. En als een komeet schoot de cursus mijn planeet binnen. Mijn klas bestaat uit leerlingen die op hun eigen planeetje leven. Ze hebben allemaal hun eigen leefwereld. Ik heb geleerd om met leerlingen om te gaan als individuen met ieder een eigen leerproces. Daar zijn goede skills voor nodig. Deze skills heb ik gekregen door de cursus.”

Zou je deze cursus aanraden aan anderen en waarom?
“Jazeker, ik vind dat iedere docent dit zou moeten ervaren. Tijdens de 8-daagse cursus 21st Century Skills ervaar ik nieuwe stippen op mijn horizon die dichterbij komen. Ik kijk alweer uit naar de volgende bijeenkomst en ik kijk er altijd weer positief op terug. Ook tijdens de cursus vond ik het heel interessant. Alle drie positief: verleden, heden en toekomst.”


Benieuwd naar onze 8-daagse cursus 21st Century Skills?
Wil je na het lezen van dit interview meer weten over deze cursus? Klik dan op de link: 21st Century Skills.

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

In 5 stappen naar Groeigeluk in het onderwijs

De vier basisprincipes voor groeigeluk

Hoe zorg je voor groeigeluk?

Ontdek jouw groeigeluk

Misschien vind je dit ook interessant?