Jos van Geel over de cursus Leerlingen motiveren l September Blog

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Jos van Geel over de cursus Leerlingen motiveren l September Blog


Jos van Geel over de 8-daagse cursus Leerlingen motiveren: “Tijdens de coachgesprekken ben ik erachter gekomen dat ik de lat vaak te hoog leg. Ik ben me nu meer bewust van mijn rol als docent. Het is leuk om de technieken uit te proberen en je manier van lesgeven te veranderen. Deze cursus is zeker verfrissend!”

Waarom heb jij voor de 8-daagse cursus Leerlingen motiveren gekozen?
“Vorig jaar heb ik de 8-daagse cursus 21st Century skills van September gevolgd en dit beviel goed! Onze school komt in aanmerking voor de Rotterdamse lerarenbeurs en hier wilde ik afgelopen schooljaar opnieuw gebruik van maken. Het is tegenwoordig veel moeilijker om leerlingen te motiveren, vooral in mijn vak. Ik geef het vak installatietechniek en motivatie is een aandachtspunt. Ik wilde graag leren hoe ik mijn leerlingen meer kan motiveren en daarom heb ik voor de 8-daagse cursus Leerlingen motiveren gekozen.”

Kun je iets vertellen over je onderwijservaring en waarom je voor dit beroep gekozen hebt?
“Ik ben het onderwijs ingerold. Eerst was ik werkzaam binnen de installatietechniek. Daarna werkte ik bij het Centrum Vakopleiding. Hier werkte ik als praktijkopleider en gaf ik lessen installatietechniek aan volwassenen. Toen het Centrum Vakopleiding ophield met bestaan, ben ik aan de slag gegaan bij Zadkine, inmiddels Techniek College Rotterdam. Hier geef ik installatietechniek aan niveau 2 en 3. Ik geef les aan eerste, tweede en derdeklassers. Het is een leuke leeftijdsgroep, ik kan er goed mee uit de voeten. “

Jos van Geel

Wat kun je vertellen over de trainer en de groep tijdens de cursus?
“De trainster van onze cursus heet Elma en ik vind haar heel enthousiast. Elma is vrolijk en inspirerend. Ze staat iedere training scherp en bruist van energie, geeft praktische handvatten, is goed in het voeren van persoonlijke gesprekken en kan enorm goed coachen. Ik had mijn collega vertelt over de cursus en hij vond het ook leuk om mee te gaan. Samen hebben wij ons opgegeven voor de 8-daagse cursus Leerlingen motiveren. De groep bestond uit 5 docenten. Wij tweeën, samen met nog 3 andere docenten van verschillende scholen. Het was wel jammer dat we met een kleine groep waren omdat we bij sommige oefeningen moesten improviseren.”

Wat is voor jou de eyeopener van deze cursus?
“Tijdens de coachgesprekken met Elma ben ik erachter gekomen dat ik de lat vaak te hoog leg. Ik moest duidelijker worden in waarom ik de leerlingen de opdracht geef en wat ik uiteindelijk van de leerlingen verwacht. Het is belangrijk om opdrachten goed te onderbouwen met waarom. We geven wel opdrachten maar uiteindelijk zijn ze vaak te complex en worden ze niet beleefd bij de leerling. Ik ben mij nu meer bewust van mijn rol als coachend docent.”

Wat is het grootste verschil met lesgeven voor en na de cursus?
“Dat ik het nu makkelijker heb omdat het zweet op het goede voorhoofd komt! Voorheen was er vaak ruis op de lijn, kregen mijn leerlingen het werk niet af en zagen ze de zin van de opdracht niet in. Ze vonden het plannen lastig en moeilijk om hun hoofd erbij te houden. Nu ben ik consequent, wanneer iets af moet zijn dan moet het ook écht af zijn. Wanneer iets niet af is dan ga ik met de leerling in gesprek en kijken we samen waar het aan ligt. We gaan er vervolgens aan werken zodat het steeds beter wordt.”

Zou je de 8-daagse cursus aanraden aan anderen en waarom?
“Ik raad de cursus zeker aan. Hij is leuk! Het is niet alleen leerlingen motiveren, maar je motiveert ook jezelf om het in de praktijk toe te passen. Het is leuk om de technieken uit te proberen en je manier van lesgeven te veranderen. De cursus is verfrissend. Ook vind ik September Onderwijs super goed communiceren en de docenten zijn gewoon top. Voor aankomend schooljaar heb ik mij opgegeven voor mijn derde cursus bij September Onderwijs. Ik ga dan de cursus Timemanagement volgen.”


Benieuwd naar onze 8-daagse cursus Leerlingen motiveren?
Wil je na het lezen van dit interview meer weten over deze cursus? Klik dan op de link: Cursus Leerlingen motiveren.

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

In 5 stappen naar Groeigeluk in het onderwijs

De vier basisprincipes voor groeigeluk

Hoe zorg je voor groeigeluk?

Ontdek jouw groeigeluk

Misschien vind je dit ook interessant?